top of page

Erfgoeddag

24 apr. 2022

Duik in het schoolverleden op Erfgoeddag

Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in het rijke schoolleven van toen. Op zondag 24 april is er zoals elk jaar het vertrouwde publieksmoment. In de week van 25 tot 29 april zoekt het erfgoedveld het experiment op en gaan we met, voor en in scholen aan de slag.


Met lichte tegenzin, vol binnenpretjes of verbaasd over je toenmalige ernst en vlijt … ook jij denkt beslist vaak terug aan je schooltijd. Geen wonder dus dat de erfgoedfans in de Vlaamse Ardennen het thema Erfgoeddag maakt school! omarmd hebben, met meer dan 40 activiteiten verspreid in de regio.


Op www.erfgoeddag.be staan alle activiteiten netjes op één kaart. Kies je favoriete activiteiten, klik telkens op “Toevoegen aan mijn programma” en ga dan naar “Mijn programma” en je Erfgoeddag-programma staat klaar.


Deze activiteiten willen wij alvast niet missen:


(Staat jouw activiteit in de Vlaamse Ardennen nog niet ons overzicht? Laat het weten, we voegen het snel toe.)


Erfgoeddag, zondag 24 april


Van zodra de bel gaat, waan je je terug op school. In meerdere gemeenten kan je schoolerfgoed ontdekken of zelfs op de harde schoolbanken zitten in een echt klaslokaal, compleet met schrift, inktpot en een meester of juf vooraan. Wat zal het worden? Een kus van de juf en een bank vooruit, of met ezelsoren in de hoek?
Herinneringen worden ook opgehaald aan de muziekschool van toen. In Ronse echter geen gesnerp van een valse blokfluit, maar opmerkelijke partituren uit het archief. Wie wil weten hoe een ophicleïde klinkt, kan ook in Ronse terecht, op woensdag 27 april. En in Oudenaarde gaan de talentvolle leerlingen van de Academie aan de slag met wat ze leerden.


Dat je ook buiten de klas kennis kan opdoen bewijst het archief van Oudenaarde. Wist je dat de geest van Bartholomeus ronddwaalt in dat archief? In een heuse escaperoom gaan kinderen op zoek naar de sleutel om hem te helpen ontsnappen.


De lessen lichamelijke opvoeding waren misschien niet je ding, maar een erfgoedwandeling of -fietstocht is goed voor lichaam en geest. Tijdens het stappen vertelt een gids – of de Erfgoedapp – je meer over het (school)verleden op je route.


Even genoeg van de school? Voor de spijbelaars zijn er ook meer dan genoeg activiteiten rond andere, minstens even interessante erfgoedthema’s. Met hier en daar toch nog een schoolse toets ...


Erfgoedweek voor scholen, van 25 tot 29 april


Omdat klasuitstappen voor onvergetelijke momenten zorgen, openen erfgoedspelers de deuren voor leerlingen en leerkrachten. Grootse ontdekkingen voor kleine vips, een hele week lang.


Voor leerkrachten die met Erfgoedweek de smaak te pakken hebben zijn er educatieve pakketten. De stap van Erfgoedweek naar een heel erfgoedschooljaar, in een handige doos. Voor de Zottegemse scholen nu te verkrijgen. Meer info op CultuurKuur, het platform voor cultuureducatie voor scholen.


Van erfgoedexpert tot Erfgoedklasbak, ’t is een kleine maar spannende stap. Deze experten durven het aan en staan enkele uurtjes voor de klas om hun kennis en passie te delen.bottom of page