Acerca de

Schermafbeelding 2021-10-22 om 11.07_edited.jpg

Erfgoedborrel 2021

Erfgoedborrel - zaterdag 20 november 2021

De Erfgoedborrel van Erfgoed Vlaamse Ardennen en partners is een informeel ontmoetingsmoment voor erfgoedwerkers en -vrijwilligers uit de Vlaamse Ardennen.

Wanneer en waar?


Zaterdag 20 november 2021 om 13u30 uur in het Kasteel van Breivelde, Parkstraat 1, Zottegem.

Voor wie?

 

Iedereen met interesse in de werking van Erfgoed Vlaamse Ardennen is welkom! We besteden op deze Erfgoedborrel extra aandacht aan de vrijwilligers van de lokale erfgoedverenigingen en verwelkomen hen graag op dit ontmoetingsmoment.

Inschrijven

 

Gratis inschrijven kan tot 12 november.

Programma Erfgoedborrel

  • 13u30: Verwelkoming met koffie en thee

  • 14u00 - 15u15: Voorstelling Erfgoed Vlaamse Ardennen en inspraakmoment

  • 15u15 - 16u15: Bezoek aan kasteelpark of Museum voor Folklore

  • 16u15 - 18u00: Plenair gedeelte met feedback op inspraakmoment en aansluitend receptie

Voormiddagprogramma (optioneel)


In de voormiddag nemen de Gidsen Vlaamse Ardennen u mee langs enkele erfgoedparels, met een bezoek aan Hemelveerdegem (retabel) en Sint-Martens-Lierde (Kartuizersite).

 

09u00: Vertrek met bus op parking aan Kasteel Breivelde. Om 13u15 komen we terug aan op parking aan Kasteel Breivelde. Onderweg houden we halt voor een bierproeverij en broodjeslunch.

Tsjien-Tsjans en Melierde

 

Op een grote boogscheut van Zottegem bevinden zich onbekende kunstschatten, goed bewaard in eeuwenoude sites zoals de Kartuizersite van Sint-Martens-Bos en het zandstenen Middeleeuws kerkje van Hemelveerdegem. We ontdekken met regiogids Danny De Looze deze pareltjes.

 

Je hoofd verliezen in Tsjien-Tsjans


Zo’n vaart zal het wel niet lopen, maar Johannes is er niet van te spreken over wat de wulpse Salomé hem heeft gelapt ….. Waar dit over gaat? Dat staat allemaal te lezen op het vermaarde Sint-Jansretabel, werelderfgoed als je ’t ons vraagt (maar dit weet de wereld nog niet…). In alle geval een topstuk van Vlaanderen. We bezoeken de kerk én d’n Dries(ch) in Sjesjans en nadien ben je gevrijwaard van de ‘seskes’, tenminste als je een kip meebrengt (J).

 

Vrouwen niet toegelaten (maar nu wel…)

 

Tot 1783 zetten vrouwen en andere gewone mensen hier geen voet binnen, maar de belezen en open van geest zijnde Kartuizers maakten al eens een uitzondering. Als je te weten komt hoe ze leefden en werkten krijg je misschien wel zin om ook Kartuizer te worden.


Wij kijken uit naar uw komst!

Vanwege
Erfgoedcel Vlaamse Ardennen (EVA)
Onroerenderfgoeddienst Vlaamse Ardennen (EVA, SOLVA en RLVA)

OPGELET: De erfgoedborrel werd verplaatst naar een latere datum!