top of page

Erfgoedcel Vlaamse Ardennen

De erfgoedcel wil de bewoners van de regio warm maken voor het rijke cultureel erfgoed dat zich in onze regio bevindt. Dit doen we in samenwerking met lokale besturen, erfgoedverenigingen en –organisaties en erfgoedenthousiastelingen.

Je kan bij de erfgoedcel terecht voor:

  • Advies rond cultureel erfgoed

  • Vrijwilligerswerk in de erfgoedsector

  • Een netwerk van erfgoedwerkers en -organisaties

  • Al jouw erfgoedvragen en -voorstellen.

Contact

CULTUREEL ERFGOED

Wat is cultureel Erfgoed?

Erfgoed is alles wat we overerven van vorige generaties en we het bewaren waard vinden. Van een oude klasfoto van je oma tot een frisse geuze. je vindt erfgoed heus niet alleen in het museum of archief. je vindt het overal om je heen. 

Erfgoed Vlaamse Ardennen richt zich op cultureel erfgoed. Dit is zowel roerend als immaterieel erfgoed. Het roerend erfgoed is het erfgoed dat verplaatsbaar is. Het gaat daarbij onder andere om beelden, boeken, archiefstukken en schilderijen. Het kan zowel om alledaagse gebruiksvoorwerpen als om waardevolle kunstwerken gaan.
Naast het roerend erfgoed zijn er ook minder tastbare overblijfselen zoals feesten, tradities, volksverhalen, lokale muziek of vakmanschap. Dit is immaterieel erfgoed. 

Erfgoed in je gemeente

Klik op de naam van de stad of gemeente om naar de portaalpagina van deze gemeente te gaan. Snuister door de erfgoedkoffers van Brakel, Geraardsbergen, Herzele, HorebekeLierde, Kluisbergen, Kruishoutem, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm.

MISSIE VAN DE ERFGOEDCEL

EVA wil de rijkdom aan erfgoed in de Vlaamse Ardennen uitdragen, bewaren en versterken door erfgoednetwerken en -gemeenschappen te verbinden en te ondersteunen.

 

EVA maakt werk van erfgoedbeleving en een bewustwording rond erfgoed, waarbij erfgoed niet alleen een informatiebron over het verleden is, maar ook een bron van verbondenheid - tussen mensen onderling, tussen de mens en zijn leefomgeving, tussen huidige en toekomstige gemeenschappen - en een bruggenbouwer tussen cultuur en andere beleidsdomeinen.

 

EVA wil pionieren rond integrale erfgoedbenadering met het landschap als spil door samen te werken met alle (erfgoed)actoren. Het thema ‘landschap’ is verweven doorheen de werking van de erfgoedcel.

bottom of page