top of page
EGD23_Facebook_banner_datum_versie2.jpg

Het was een BEESTIG leuke Erfgoeddag!

Dank aan alle organisatoren en bezoekers!

In Brakel, in het idyllische Eco Snooze kan je luisteren naar de fabels van de La Fontaine, en er op stap gaan met de alpaca’s aan de hand! Eveneens kan je er naar een tentoonstelling over twee oeroude volkssporten Vinkeniers en duivenmelkers die je steeds minder vaak ziet.

In Geraardsbergen is een heus Dierenkabinet te bezichtigen, schilderijen uit de collectie van de stad die dieren als onderwerp hebben.

Ook in Herzele stelden ze een mooi programma samen:

-Je kan er deelnemen aan een "beestige erfgoedwandeling" over dierenlegendes en bijzondere dierengebeurtenissen uit de oudheid. Kinderen kunnen er ondertussen deelnemen aan de wandelbingo!

-In de deelgemeente Borsbeke, is er een 'Beestige' tentoonstelling en rondleidingen rond Sint-Antonius Abt. Sinds eeuwen wordt Sint-Antonius-Abt met zijn varken in Borsbeke vereerd.  De tentoonstelling en wandeling naar het Antoniuskapelletje vertellen je waarom!

-En last but not least, Herzele presenteert een circusmuseum, dat zijn alle troeven van erfgoeddag 2023 samen, toch? Komt dat zien, komt dat zien, in circusmuseum Paradiso! 

In Kruisem kan je naar een unieke tentoonstelling rond de Kip en het Ei. Met als ondertitel van Zonnekoning tot Eikoningin wordt het verhaal gebracht van folklore en geschiedenis rond het ei in Kruishoutem. 

In Lierde is er in Hemelveerdegem een jaarmarkt ‘door de eeuwen heen’, waar vanalles te beleven valt, pluimveetentoonstelling, demonstraties kantklossen en wolspinnen, kinderspelen (stokpaardrace, ringsteken, boogschieten), maar ook een waarzegger en een kwakzalver!

In Oudenaarde zal je moeten kiezen, wat een weelde:

-Bezoek het ‘Beestig universum van Jean-Marie Waelkens’, een beeldend creatieveling die met hout aan de slag gaat.

-Geen verjaardag zonder feest, dacht men bij de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst van Oudenaarde! Zij bestaat 250 jaar en dat wordt gevierd op Erfgoeddag!  Het hele weekend bruist het er van activiteiten!

-Geniet in Huis Beaucarne van een rondgeleid bezoek aan de tuin en exotische druivenserre met vele anekdotes en fascinerende verhalen uit de tijd van de 19de-eeuw.

-De Oudenaardse wandtapijtkunst kon vandaag ook niet ontbreken. Wandtapijten zitten vol dieren, met vaak veel mystiek en boeiende verhalen. De collectie wordt door gidsen kleurrijk gedetailleerd. Er is ook een kinderparcours.

-Van geheel andere koek is deze primeur: 'Oudenaarde ondergronds'. De stad stelt enkele oude ondergrondse riolen die dag gratis open voor het publiek. Een 400 meter lange 19de-eeuwse, gemetselde koker, vlak onder het hart van de stad!

-Voor een luisterervaring zorgt het meerstemmige Quilisma Ensemble. Zij brengen muziekhistorisch werk van enkele Oudenaardse componisten!

In Ronse kan je gaan snuisteren in het rariteitenkabinet Brokantien Beestig nabij het station. 

Of laat je in Ronse helemaal gaan in de expo 'In de ban van het beest', gemaakt door enkele klassen van Campus Glorieux Secundair. Zij doken in het depot van het voormalige Folkloremuseum van de stad Ronse en stelden een heuse Wunderkammer samen, te zien in het toeristisch belevingscentrum De Hoge Mote.

In Wortegem-Petegem kan je een tentoonstelling over ons "levend erfgoed" bezoeken, met uniek fotomateriaal uit de Eerste Wereldoorlog: Mens en dier, leed en plezier.

In Zottegem kan je op meerdere plaatsen terecht voor een heel uiteenlopend programma!

-Paardenkracht in de watermolen: Ontdek in de Vandenborresmolen hoe mens en dier in deze watermolen eeuwenlang samenwerkten. De molenaar leidt je graag rond en laat het waterrad draaien.

-Archeozoölogie, wat is dat voor een beest? Spoiler alert: resten van dieren in waterputten vertellen heel wat over ons verleden.

-In het Centrum voor Streekgeschiedenis kan je luisteren naar beestige verhalen met dieren in de hoofdrol. Twee topvertellers nemen je mee op sleeptouw en wekken deze vertellingen ‘beestig’ tot leven.

-Traditiegetrouw is het Atelier KOE-leur open op erfgoeddag. Ga er samen aan de slag in het keramiek atelier van Marc Deplancke.

-Geniet van een stevige wandeling in een eeuwenoud decor rond het domein van het kasteel van Leeuwergem, een samenspel van mens en natuur, beukendreven en bos, houtkanten en hagen, vijvers, besloten weilanden en open landschappen

-Ook in het unieke Domein van Breivelde kan je gegidst wandelen. Deze ‘oude tuin’ met vijvers, landschapstuin, bos en gazon ontwikkelde tot een rijke en gevarieerde fauna.

-Kom via de lezing van Marc Volckaert alles te weten over het Brakelhoen, een streekeigen kip met een heuse geschiedenis.

-In Zwalm opent beeldend kunstenaar Chris Masson zijn atelier, en toont allerhande dieren in alle mogelijke formaten in Kleigoed Beestig.

-Ook in Zwalm, in de Ijzerkotmolen, kom je alles te weten over de dieren in op en rond de watermolen!

-In de deelgemeente Sint-Denijs-Boekel kan je naar een nieuwe tentoonstelling van de Heemkundige Kring over Munkzwalm. Er is een fotowedstrijd waarbij je poseert met je (favoriete) dier.

Geniet van een fijne erfgoeddag!!!

Er is in de week voor en na Erfgoeddag ook erfgoedweek voor scholen. Ook in onze regio is er een mooi en divers aanbod voor scholen:

 

Sjsjsjsjt, ERFGOED! (9+)

basisonderwijs (4de, 5de en 6de leerjaar)

“…een muzikale stiltewandeling doorheen 7 eeuwen kartuizersite…” (een 2u durende muzische activiteit) (9+). De activiteit bestaat uit een workshop (1u.), in het tweede deel van de activiteit komt de groep samen voor een gezamenlijke interactieve voorstelling (1u.). 

MELODIEREN: dieren van het erf(goed) (4+/8+)

 

basisonderwijs

 

Een reizende interactieve muzikale voorstelling rond de dieren die ons omringen. Voor 2de kleuter tot en met 6de leerjaar. Er is een versie voor de jongere kinderen en een voor de oudere. een voorstelling duurt 1u.

 

 

Leven en werk van de mijnwerker

 

basisonderwijs

Secundair-onderwijs

Deeltijds-kunstonderwijs-DKO

 

Een enthousiaste verteller brengt de mijnwerker weer tot leven. Het verhaal gaat over het leven en werk van de mijnwerker, over de verplaatsing naar en in de mijnen, over de gebruiksvoorwerpen, maar ook over de gezondheid van de mijnwerkers.

 

 

Ontdek via verhalen, reflectie en spel de klas van oma en opa

 

basisonderwijs (1, 2, 3e graad)

 

Wie kent er nog een lei en een griffel? Of een inktpot om een pen in te dopen? Wie kan schrijven tussen de lijntjes, zonder vlekken? Ontdek in het Museum van Folklore hoe de school er vroeger uitzag!

 

 

Erfgoed op school - De Erfgoeddoos

 

basisonderwijs (2 en 3 de-graad)

Secundair-onderwijs (1e graad)

Buitengewoon-secundair-onderwijs

De Erfgoeddoos werd ontwikkeld voor de leerkracht en bevat voor elke dag van de week een leuke opdracht om met de klas het verleden in te duiken en het erfgoed in en rond de school te ontdekken. De doe- en zoekopdrachtjes zijn opgebouwd met erfgoedmateriaal uit de eigen streek. 

 

Via Frency Uytterhaegen : frency.uytterhaegen@zottegem.be

 

 

 

De Rietgracht, stadsgrachten en -omwallingen van Oudenaarde - Verken de hedendaagse riool op virtuele wijze

 

basisonderwijs

Secundair-onderwijs

 

Het historisch verhaal de Rietgracht, stadsgrachten en -omwallingen in Oudenaarde. We gaan samen met alle rioolratten virtueel onder de grond en maken de wandeling door de hedendaagse riool.

 

 

 

Kip en Ei te Kruishoutem: van Zonnekoning tot Eikoningin

 

basisonderwijs

Secundair-onderwijs

Hoger-onderwijs

Volwassenenonderwijs

Deeltijds-kunstonderwijs-DKO

 

In deze tentoonstelling geven we een overzicht van kip tot ei: van huisnijverheid tot broeierijen, over eiermarkt tot eierveilingen en folklore met het Reuzengild en Eifeesten. 

Waar beter dan in Kruishoutem, dat reeds sedert jaar en dag centrum van de eierindustrie is.

Info: edwin.deborggraeve@outlook.com

bottom of page