kerselare-jl.png

In de Vlaamse Ardennen is er weer heel wat te beleven op Open Monumentendag. We maakten voor jullie een overzicht van de activiteiten. Alle ingrediënten voor een on(t)roerende dag zijn aanwezig!

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert in de ganse provincie activiteiten. Lees hier het overzicht.

In BRAKEL worden gegidste rondleidingen voorzien in de Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk. Om 11.30 kan je genieten van een beiaardconcert door Ayako Vander Poorten. Na 13u kan je de beiaard in de toren bezoeken! Vergeet ook niet een kijkje te nemen in het voormalig dekenijgebouw (tussen 13 en 17.30 uur) dat voor het eerst zijn deuren opent.

In OUDENAARDE kan je vanalles beleven in Ename (PAM, site van de Abdij, beiaardconcert, paardenmolen, Vroeg Romaanse kerk bezoeken, zoektocht), maar je kan ook afzakken naar de kapel in Kerselare voor een gegidste rondleiding, of een bezoek brengen aan het Oud-OLV-Hospitaal in het centrum.

In RONSE staat ook heel wat op het programma: de Watermolen Brembos, het Museum voor Textiel, concerten in de Hoge Mote (belevingscentrum), gegidste wandelingen in Villa Madonna, en een erfgoedwandeling over textiel. Er is ook een fototentoonstelling over Smeedijzer uit het Interbellum.

In ZOTTEGEM kan je een kijkje nemen in de eeuwenoude watermolen Van den Borre. De molenaar vertelt je graag hoe de molen werkt.

In GERAARDSBERGEN zijn er twee musea geopend. In Museum ’t Aloam kan je geblinddoekt raden naar oud ambachtsmateriaal, en de verschillende musea van de Hunnegemse site zijn gratis toegankelijk.

In ZWALM kan je in een prachtig kader de Zwalmmolen bezoeken, en proeven van een huisgemaakt recept. Ook in de IJzerkotmolen stellen ze hun deuren open en nemen ze je mee in het verhaal van graan tot brood.

In KRUISEM kan je genieten van een concert op de beiaard aan de Sint-​Dionysiuskerk (Wannegem-​Lede). Daarnaast kan je een kijkje nemen in de Neogotische Grafkapel della Faille d'Huysse (Kruishoutem), of de werkende molen ‘Meuleken ’t Dal’ (Zingem) bezoeken.

In HOREBEKE kan je vlak bij elkaar twee parels ineens bezoeken. De Protestantse kerk in Korsele is geopend, en ook het nabijgelegen Protestants Historisch Museum Abraham Hans (over de veelschrijver A. Hans en een oud Protestants klaslokaaltje).

2021_omd_banner.png