top of page
OMD-2023.jpg

Open Monumentendag - zondag 10 september 2023  

 

Op zondag 10 september is het Open Monumentendag met als thema 'Met hart en ziel'. Zoals elk jaar zijn er in de Vlaamse Ardennen heel wat prachtige monumenten te bezoeken! Je ontdekt er dit jaar de verhalen en tradities achter onze monumenten. Je ontmoet er ook mensen die zich er met hart en ziel voor inzetten.

 

Alle info over de activiteiten vind je op de website van Open Monumentendag.

 

Een van de omvangrijkste activiteiten in onze regio zijn zonder twijfel de Caesarfeesten in Velzeke. Slechts om de 25 jaar moet je hier op je hoede zijn voor de talrijke Romeinen! Maar het is ook elders in de Vlaamse Ardennen feest! In Herzele bijvoorbeeld, daar staat het dorp Hillegem op stelten met cultuur, kunst en poëzie.

 

Molens zijn prachtige locaties waar monumenten en ambachten hand in hand gaan. In Zwalm kan je doorlopend de IJzerkotmolen in Sint-Maria-Latem bezoeken waar ze graan malen. Deze locatie heeft ook mooie toekomstplannen. Vraag het maar aan de molenaar! Nog honger naar molens? Ga eens in de Van Den Borresmolen van Strijpen een kijkje nemen, of in de Zwalmmolen in Munkzwalm, waar je ook nog het Kunstparcours Kunst & Zwalm kan meepikken. Ook de molen Meuleken 't Dal in Zingem draait voor u op volle toeren. In Ronse opent de Brembosmolen zijn deuren en in Brakel is de Slijpkotmolen uitzonderlijk geopend.

 

Heel wat kerken zetten hun deuren open met een speciaal programma. In Kruisem kan je de klanken van het Hooghuysorgel (Wannegem-Lede) en de Sint-Eligiuskerk (Kruishoutem) aanhoren. In Zwalm kan je een bezoek brengen aan de kerk van Rozebeke met het kunstenaarsatelier van Johan Tahon. In Wortegem-Petegem ontdek je de plannen van het toekomstige erfgoedhuis in de dorpskerk van Ooike. En in Oudenaarde kan je nabij de Kapel van Kerselare wandelen langsheen Kunst in Kapellen. In Ronse is in de Sint-Hermesbasiliek een uitzonderlijk gegidst bezoek aan de pas gerestaureerde crypte mogelijk.

Rond erfgoed valt er ook veel te spelen! Je kan bijvoorbeeld oude volksspelen uitproberen in het Spanjaardenkasteel in Ronse. Naast de vele gegidste activiteiten in deze stad kan je in het Museum voor Textiel ook zien hoe een drukker en wever te werk gaan. De gemeente Maarkedal organiseert een familiezoektocht in de tuinen van Louise-Marie Manor & Gardens. Voor kinderen is ook de Diggiehoeve in Brakel een bezoekje waard, waar het levend erfgoed in de kijker wordt gezet.

 

Veel musea zijn zondag gratis te bezoeken. In Oudenaarde kan je het werk van lokale kunstenaars bewonderen in Huis de Lalaing, in het Oud Hospitaal en in de Brandwoeker, terwijl MOU met trots hun nieuwe aanwinst van een 16de eeuws wandtapijt presenteert. Ook het Erfgoedcentrum in Ename viert deze hoogdag met heel wat activiteiten en in het Huis Beaucarne in Ename kan je de 270 jaar oude druivenserre bezoeken.

In Geraardsbergen zijn de deuren van Musea Hunnegem open, met een expo van handgemaakte historische textiel.

 

Afgelopen jaar zette Erfgoed Vlaamse Ardennen zich in om erfgoed vanuit de lucht vast te leggen. Kom kijken in de Sint-Martinus-kerk in Velzeke hoe het mooie, glooiend landschap van de Vlaamse Ardennen plaats biedt aan immaterieel, roerend en onroerend erfgoed. De filmpjes zijn in primeur te bekijken!

 

We wensen iedereen een mooie Open Monumentendag toe!

bottom of page