top of page
Open monumentendag.png

Open monumentendag 2020 - zondag 13 januari

Ook in de Vlaamse Ardennen is het volgende zondag Open Monumentendag!

Let op: voor de meeste activiteiten moet je vooraf reserveren. Bekijk hier programma voor de Vlaamse Ardennen. Nog meer informatie vind je op de website van Open Monumenten dag.

Heb je zin om de benen te strekken, dan kan je aan allerlei erfgoedwandelingen deelnemen, zowel geleide wandelingen als wandelingen die je kan volgen met smartphone of via een brochure. Bekijk zeker het aanbod in Geraardsbergen, Oudenaarde en Ronse.

In Zwalm kan je inschrijven voor een bezoek aan de kerk van Rozebeke met het miraculeus Mariabeeld tegen de pest én het atelier van kunstenaar Johan Tahon. Ook in de kerken van Brakel, Oudenaarde en Lozer kan je terecht voor speciale rondleidingen, concerten en exposities. Je kan ook van thuis uit een uniek beiaardconcert volgen op een virtuele reconstructie van het orgel van de Abdij van Ename.

Benieuwd naar verborgen erfgoedplekjes? Breng een bezoek aan Meuleken ’t Dal in Zingem of aan het Huis Baucarne in Ename. Met de ganse familie kan je in de Hoge Mote in Ronse genieten van een poppentheater. Je kan ook terecht in onze musea, erfgoedsites en 

bezoekerscentra zoals Erfgoedcentrum Ename, Archeocentrum Velzeke en de Hoge Mote en de Crypte in Ronse.

OVERZICHT VAN DE ACTIVITEITEN

Brakel: Internationaal Beiaardfestival in de monumentale toren

Beiaardconcerten om 11.30 uur door Piet Haemelinck (NL), om 13.30 uur door Dominique Wybraeke en Els Van Den Borre en om 15.30 uur door Ayako Vanden Borre (Japan). Deze concerten zijn te volgen op TV-schermen in de kerk. Beelden en commentaar van de beiaardiers ook op livestream te bekijken op www.brakel.be.

Meer info

 

Geraardsbergen: 'Geraardsbergen ondersteboven'

10:00 tot 16:00

Naar aanleiding van Open Monumentendag wordt een nieuwe erfgoedwandeling doorheen de gehele stad gelanceerd, in wel vijf varianten. Zowel de flinke stappers als de rustige kuieraars komen ruim aan hun trekken. Een kleine wandelbrochure geeft je tekst en uitleg (af te halen in het toeristisch infokantoor).

Meer info

 

Kruisem: Meuleken 't Dal

10:00 tot 18:00

Virtueel molenbezoek en gidsbeurt op de molenberg. We voorzien een aangepast, coronaveilig programma. De molen zal draaien, maar is helaas niet fysiek te bezoeken. Bekijk onze virtuele rondleiding (op uw smartphone) waar Meuleken 't Dal de molenstenen laat knarsen en meel produceert. Of luister naar de molenaar buiten op de site. Vanaf 12 jaar is een mondmasker verplicht. De site kan (tijdelijk) gesloten worden bij hoge opkomst. De molen ligt in een prachtig wandel-​ en fietslandschap.

Meer info

 

Kruisem: “Mensen, wij pelgrims, onderweg naar dichtbij en veraf”

14:00 tot 18:00

Tentoonstelling in de Sint-Dyonisiuskerk in Wannegem-Lede. Kunstschilder Roland Van Rostenberge schetste vele taferelen tijdens reizen veraf en dichtbij en schilderde ze om in kleurrijke taferelen vol symboliek.

Meer info

 

Oudenaarde (Ename): Huis Beaucarne - Rondgeleid bezoek aan tuin & 18de-​eeuwse druivenserre

10:00 tot 18:00 - Reservatie verplicht.

Bezoek tijdens Open Monumentendag de historische tuinen van Huis Beaucarne: laat u meevoeren in een passioneel verhaal doorheen de geschiedenis van het domein met als kers op de taart een bezoek aan de oudste druivenserre van het land - een unieke erfgoedparel!

Meer info

 

Oudenaarde: Wanderwegen weg van cultuur

Zomeren als een God in Oudenaarde: wandelen, fietsen en vanuit een ‘andere hoek’ genieten van een verrassend lokaal cultuuraanbod en landschappelijk erfgoed: WANDERWEGEN.

Je kan kiezen voor een wandel-​ of fietsroute en onderweg genieten van tal van creatief-​artistieke interventies van onze Oudenaardse cultuurmakers. Vind de codepaaltjes onderweg, scan de QR-​code en geniet ‘in open lucht’ van de digitale lees-, kijk- of luistergeschenken van individuele kunstenaars en Oudenaardse culturele verenigingen.

Meer info

 

Oudenaarde: OLV Pamele en Walburga, open kerken

Loop tijdens je bezoek aan Oudenaarde even de op de Markt gelegen Walburgakerk met haar 88m hoge toren of de in de Pamelewijk gelegen OLV Pamelekerk binnen. Vooral deze laatste kerk schittert in haar glorie aan de rechteroever van de Schelde en is een prachtig voorbeeld van Scheldegotiek.

Meer info

 

Oudenaarde: Wandeling "Historisch Oudenaarde"

In hartje Oudenaarde wandel je langs panden in gotische en renaissancestijl, barok en classicisme. Met meer dan 100 waardevolle cultuurhistorische gebouwen, lijkt de stad wel een lappendeken bezaaid met monumenten. En elk huisje heeft zijn kroniekje. Zin gekregen om zelf op ontdekking te gaan? Toerisme Oudenaarde heeft hiervoor een handige stadswandeling klaar.

Meer info

 

Oudenaarde: Wandelzoektocht

De wandelzoektocht laat je kennis maken met Oudenaarde, op een nét iets andere manier. Het maakt niet uit of je trotse inwoner van Oudenaarde bent of het is je eerste kennismaking met onze stad, deze zoektocht is voor jong en oud een uitdaging. De zoektocht neemt je mee doorheen het bruisende hart van de stad met verrassend mooi erfgoed, maar ook heel wat gezellige plekjes en sfeervolle terrasjes, cafés en restaurants.

Meer info

 

Oudenaarde: Orgelconcernten en uitleg in Sint-Walburgakerk

Vierdag orgel in het koor: 15u30 tot 16u15

Meer info

Cloetens-orgel: 16u30 tot 17u00

Meer info

 

Oudenaarde (Ename): Uniek virtueel beiaardconcert

15:00 tot 16:00

Woon de streaming/projectie bij van een concert van beroepsbeiaardier Luc Rombouts gespeeld op een virtuele reconstructie van de beiaard van de Enaamse abdij. Zien + horen = geloven! Een uniek experiment in Vlaanderen.

Meer info

Oudenaarde (Ename): Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht

Met reservatie

De tentoonstelling 'Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht' is te bezoeken na reservatie. Er is ook een speciale programma voor kinderen én een voor peuters en kleuters. Ontdek ook de digitale wandeling die vertrekt vanaf het Erfgoedcentrum.

Bekijk alle activiteiten van de provinciale erfgoedsite Ename op Open Monumentendag op www.oost-​vlaanderen.be/openmonumentendag

Oudenaarde: Opendeurdag in het MOU

Met reservatie

Een aantal pas gerestaureerde en nieuwe verwervingen worden voor het eerst tentoongesteld, zo onder meer het Wandtapijt: Uit de geschiedenis van Troje : “Hector maakt zich klaar voor zijn gevecht met Achilles”, ca. 1600-​1620.

Meer info

In het MOU is er ook een speciale rondleiding voor kinderen: MOUse en de vloek van ridder Jan.

Meer info

 

Ronse: Poppentheater Pedrolino (Hoge Mote)

10:00 tot 18:00

“Poppentheater Pedrolino brengt klassiek poppentheater voor het hele gezin. Telkens beleeft de hoofdfiguur Pierke een spannend avontuur dat hij probeert, met de nodige humor én met de hulp van de kinderen tot een goed einde te brengen.” Familiespektakel op de binnenkoer van de Hoge Mote.

Reservatie verplicht

Meer info

 

Ronse: ErfgoedApp: digitale stadswandelingen

Stadswandeling over Cypriaan De Rore en De Vrijheid

Meer info

Art-decowandeling

Meer info

 

Ronse: Museum voor textiel

10:00 tot 18:00 - Reservatie verplicht

De weverij van het Must, toont aan de hand van 40 werkende weefgetouwen de technische evolutie van de textielsector tussen 1900 en 2000. De grote troef van het museum is dat alle weefgetouwen nog steeds werken, dit is uniek voor Vlaanderen!

Meer info

Ronse: Geleide wandelingen

Met reservatie

  • Geleide “Art-​decowandeling”

Meer info

  • Geleide “Monumentenwandeling”

Meer info

 

Ronse: Bezoek de Sint-​Hermescrypte en de Hoge Mote

Met reservatie

Sint-Hermescrypte

De Crypte van Ronse is uniek in België en mag je dus in geen geval missen. Bedevaarders kwamen van heinde en verre om hulp en genezing te vragen aan Sint-​Hermes, de patroonheilige van de waanzinnigen. Bij een bezoek krijg je niet alleen een overzicht van de bouwgeschiedenis van de Crypte maar ook van de verschillende fasen in de behandeling van de pelgrim op zoek naar genezing.

Meer info

 

Hoge Mote

De Hoge Mote maakt deel uit van De Vrijheid, het historisch stadsdeel rond Sint-​Hermesbasiliek. Je ontdekt er naast de toerismeshop ook het verhaal van Ronse en de Vlaamse Ardennen aan de hand van verschillende interactieve opstellingen.

Meer info

Zottegem: Archeocentrum Velzeke

Met reservatie

Archeocentrum Velzeke is open en er staan gidsen ter beschikking.

Meer info

 

Zwalm (Rozebeke): Miraculeus beeld tegen de pest / Atelier Johan Tahon

10:00 tot 17:00 - Met reservatie

De Onze-​Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk is een beschermd monument in de dorpskern van Rozebeke, om haar specifieke bouw ook gekend als 'de Kathedraal van de Zwalmvallei’.
Deze Mariakerk is tevens een van de oudste bedevaartskerken van ons gewest met het miraculeuze Onze-​Lieve-Vrouwebeeld tegen de pest.

Sinds een jaar is deze bijzondere kerk het atelier van kunstenaar Johan Tahon.

Meer info

bottom of page