top of page

Perstekst - 15 juni 2022

De Vlaamse Ardennen, een belangrijke halte op Vincent Van Gogh’s tocht naar het kunstenaarschap 

Of u bij Vincent van Gogh nu aan schilderijen in bruintinten of eerder aan exuberante kleuren denkt, het werk van de kunstenaar is alom bekend. Ook de getormenteerde ziel en turbulente levensloop van Van Gogh laten niemand onberoerd. Maar wist u dat Van Gogh in 1879 van de Borinage naar de Vlaamse Ardennen stapte, op weg naar een bijzondere ontmoeting met de protestantse dominee-kunstenaar Abraham van der Waeyen Pieterszen? 

In het protestantse dorp Korsele, deel van het landelijke Horebeke, doet het verhaal al langer de ronde dat Vincent van Gogh hier zou zijn geweest. Beeldend kunstenaar Johan Tahon, die woont en werkt in de Vlaamse Ardennen, ging op zoek naar de waarheid achter deze plattelandslegende. Al gauw bleek dat Van Gogh inderdaad in Horebeke was, en dat zijn ontmoeting met van der Waeyen Pieterszen van groot belang was voor de jonge Vincent, die zoekende was en op het punt stond voor het kunstenaarschap te kiezen. 

Johan Tahon, onderzoeker Lander Deweer en Erfgoed Vlaamse Ardennen willen dit onderbelichte verhaal naar de voorgrond brengen. De zomer van 2022 is het startpunt voor een Van Gogh-jaar in de Vlaamse Ardennen onder het motto “Vuur in mij”. 

De volledige persmap en beeldmateriaal vind je op www.vangoghvlaamseardennen.be
 

low res_Johan Tahon-Matthias Diependaele-Lien Urmel-LanderDeweer-RonDirven-Caroline Dumoul

Perstekst - 23 juni 2021

Een reis doorheen het filosofisch werelderfgoed met Ulrich Libbrecht.
 
Het Libbrechtgenootschap maakte samen met Erfgoed Vlaamse Ardennen een podcast die je kan beluisteren langsheen de Ulrich Libbrechtwandeling in Zulzeke. De podcast neemt je mee op een reis doorheen het filosofisch werelderfgoed en laat je op een bijzondere manier stilstaan bij natuur en landschap.
 
De Ulrich Libbrechtwandeling is een herinnering aan filosoof en natuurbeschermer Ulrich Libbrecht (1928-2017). De wandeling start aan de kerk van Zulzeke en leidt ons door een van de mooiste gebieden van de Vlaamse Ardennen. Ulrich Libbrecht woonde hier van 1975 tot aan zijn dood in 2017 en deed er zijn dagelijkse wandelingen. De wandeling leidt u langs zijn geliefde wandelpaden vanuit het stille dorp doorheen het inspirerende landschap. Langs het pad staan tekstborden die toegang geven tot zijn gedachtewereld.
 
Nu kan u ook een podcast beluisteren die geënt is op deze route. Het Libbrechtgenootschap dook in hun audio-archief om Ulrich Libbrecht zelf aan het woord te laten. Els Janssens leest teksten van Ulrich Libbrecht voor en geeft uitleg bij zijn filosofie. De familie van Ulrich Libbrecht zorgt voor muziek. Zo laten we u op een bijzondere manier stilstaan bij natuur en landschap en bij de ideeën die het natuurengagement van Ulrich Libbrecht voedden.
 
De podcast is gratis beschikbaar via de ErfgoedApp. Alle info vind je op beleeferfgoed.be/wandelen-en-fietsen. Deze podcast is een realisatie van het plattelandsproject ‘Erfgoed kleurt de Vlaamse Ardennen’, met steun van Vlaanderen, de Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Kluisbergen.

Op de foto (vlnr): Lode De Kimpe (schepen Kluisbergen), Bert De Kimpe (bibliothecaris Kluisbergen), Olmo Cornelis (Erfgoed Vlaamse Ardennen), Els Janssens (Libbrechtgenootschap). Ulrich Libbrecht.

2021_KL_Libbrecht-klein2.png
2021_KL_Libbrecht-klein3.png

Perstekst - 16 juni 2021

Kinderzoektocht De Schat van Beerlegem opgedragen aan vinder Hubert De Pessemier

In Beerlegem (Zwalm) werd vandaag de kinderzoektocht 'De schat van Beerlegem' ingewandeld. Kinderen vanaf 7 jaar ontdekken tijdens een wandeltocht van 2,5 kilometer de geschiedenis van Beerlegem en het verhaal van de bijzondere vondst van een Merovingisch grafveld aan de rand van het dorp.

De zoektocht wordt opgedragen aan Hubert De Pessemier, die dit voorjaar op 90-jarige leeftijd overleden is. Hubert De Pessemier vond in de jaren '50 van vorige eeuw het Merovingisch grafveld tijdens de werken in zijn zavelgroeve. Het grafveld werd volledig opgegraven door archeologen en zij troffen meer dan 100 graven aan, waaronder enkele graven met rijke grafgiften. De vondsten bevinden zich vandaag in de Archeosite Velzeke.

"Een mooi verhaal als startpunt voor een zoektocht op kindermaat," zegt Lien Urmel, van Erfgoed Vlaamse Ardennen. "We kregen ondersteuning van de Heemkundekring Zwalm, van de familie De Pessemier en van de Archeosite Velzeke. We hadden het geluk om Hubert De Pessemier zelf nog te ontmoeten, toen hij met zijn dochter aan het werk was in de groeve. Helaas kon hij de lancering van deze kinderzoektocht, waarin hij de hoofdrol speelt, niet meer meemaken. Maar hij heeft wel nog geweten dat we hieraan werkten en hij was uitermate fier. We zijn blij dat dit prachtige verhaal nu ook door de kinderen kan ontdekt worden. Met veel dank aan de familie De Pessemier."

De zoektocht is digitaal beschikbaar via de ErfgoedApp. In een volgende fase zal je ook een folder kunnen downloaden of een gids inhuren. Alle info vind je op beleeferfgoed.be/wandelen-en-fietsen.

Deze zoektocht is een realisatie van het plattelandsproject ‘Erfgoed kleurt de Vlaamse Ardennen’, met steun van Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Zwalm.

Schermafbeelding 2021-06-21 om 11.07.39.png
2021_ZW-wandeling-beerlegem.png

Perstekst - 9 juni 2021

Lancering leeswandeling in Maarkedal

In Maarkedal werd deze week een leeswandeling gelanceerd. Lezen en wandelen tegelijk? Ja, dat kan! Erfgoed Vlaamse Ardennen (EVA) maakte deze route in samenwerking met Bibliotheken Vlaamse Ardennen en de gemeente Maarkedal. Op de bestaande Z+ route met kunstige zitbanken zochten zij voor elk rustplekje passende proza en poëzie uit, steeds met een sterke link met de Vlaamse Ardennen.

“We selecteerden fragmenten uit de Vlaamse literatuur van de afgelopen 200 jaar, maar kozen ook voor een aantal jonge schrijvers en dichters. Sommige van de auteurs wonen of woonden hier in de streek. Het uiteenlopende taalgebruik, woordenschat en zinsconstructies tonen ook mooi hoe literatuur doorheen de tijd langzaam wijzigt. Zo kan je nieuwe schrijvers of boeken leren kennen en kom je de volgende keer misschien terug met een boek in de hand,” zegt Olmo Cornelis van Erfgoed Vlaamse Ardennen.
De wandelroute en alle leesfragmenten zijn digitaal beschikbaar via de ErfgoedApp. De wandelroute bestaat uit 2 lussen, goed voor 7,5 en 4,5 km wandelen.  Alle info vind je op beleeferfgoed.be/wandelen-en-fietsen.

Deze leeswandeling is een realisatie van het plattelandsproject ‘Erfgoed kleurt de Vlaamse Ardennen’, met steun van Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen.
 

2021_MA_Persfoto_b.png
2021_MA_leeswandeling.png

Perstekst - 3 juni 2021

Lancering digitale erfgoedwandeling in Wortegem-Petegem
 

Gemeente Wortegem-Petegem, Heemkring Bouveloo en Erfgoed Vlaamse Ardennen lanceren samen een nieuwe digitale erfgoedwandeling.
Met de ErfgoedApp in de hand ga je op stap door het prachtige landschap van Petegem en Elsegem. De route leidt je langs paadjes vol natuur en cultuur. De route vertrekt aan de sporthal De Ruffel in Petegem, Nellekensweg 1, en is 10 kilometer lang. Wie niet met de smartphone op stap gaat, kan een wandelfolder downloaden. Neem je picknick mee op deze reis door de tijd in de Scheldevallei!
 
Deze digitale wandeling is een realisatie van het plattelandsproject Erfgoed kleurt de Vlaamse Ardennen, met steun van Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen. Wil je meer erfgoed ontdekken in de Vlaamse Ardennen? Kijk op www.beleeferfgoed.be.

Op de foto: Nicole Van Der Straeten, Frans Vandenhende, Lien Urmel, Silke Van der Schaeghe en Veerle Nachegaele.

2021_WP-erfgoedwandeling-persfoto.JPG

Perstekst - 16 juli 2020
 
Beleef erfgoed!

 
Beleeferfgoed.be - dé startplek om het rijke erfgoedaanbod in de Leie Schelde regio en de Vlaamse Ardennen te ontdekken.
 
De regio’s Leie Schelde en Vlaamse Ardennen slaan de handen in elkaar om het erfgoedaanbod voor toeristen en recreanten te promoten. Laat je verrassen door de rijke geschiedenis en cultuur, dicht bij huis.
 
De twee regio’s, verbonden door de Schelde, hebben een gelijkaardig DNA van landelijkheid, historische stedelijke kernen en rivieren. Beide worden sinds lange tijd gewaardeerd door kunstenaars op zoek naar rust en inspiratie. Ze zijn een geliefde bestemming voor toerisme en recreatie dicht bij huis. Laat je verrassen door alles wat hier te beleven valt voor groot en klein, van erfgoedwandeling en -zoektocht tot museumbezoek.
 
Daarom lanceren we de nieuwe website beleeferfgoed.be, die een overzicht geeft van de meer dan 30 diverse en unieke musea, verrassende erfgoedwandelingen en -fietstochten, lokale tradities en betoverende activiteiten voor kinderen. Ontdek! Bezoek! Beleef erfgoed!
 
Houd de website zeker in de gaten, want in de loop van de zomer laten we nog nieuwe zaken op u los!
 
Bezoek www.beleeferfgoed.be - een initiatief van Erfgoedcel Leie Schelde en Erfgoed Vlaamse Ardennen.


Info over de foto

De foto werd genomen tijdens de persvoorstelling van deze morgen aan Meuleken 't Dal in Zingem, één van de oudste en kleinste staakmolens van Oost van Vlaanderen. De molen wordt beheerd door het Provinciaal Molencentrum MOLA. Op de foto staan:

  • Met puzzelstuk links: de voorzitter van cultuurregio Leie Schelde: Thomas Van Ongeval (schepen cultuur Nazareth)

  • Met puzzelstuk rechts: voorzitter van VARIANT (cultuurregio Vlaamse Ardennen): Joris Vandenhoucke (schepen cultuur Ronse).

  • Leden van de raad van bestuur van beide verenigingen en vertegenwoordigers van de 19 steden en gemeenten in Vlaamse Ardennen en Leie Schelde regio. Dit zijn de gemeenten: Brakel, Deinze, De Pinte, Gavere, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Lierde, Kluisbergen, Kruisem, Maarkedal, Nazareth, Oudenaarde, Ronse, Sint-Martens-Latem, Wortegem-Petegem, Zottegem, Zulte, Zwalm.

  • Medewerkers van Erfgoedcel Leie Schelde en Erfgoed Vlaamse Ardennen.

  • Medewerkers van MOLA, Molencentrum Provincie Oost-Vlaanderen.


Info voor de pers (niet voor publicatie)
Extra informatie kan verkregen worden via onderstaande contacten:

Erfgoedcel Leie Schelde
> Deelwerking van Cultuurregio Leie Schelde
Emmy Beyls
Tolpoortstraat 79
9800 Deinze
emmy.beyls@egcleieschelde.be
0474 52 41 64

Erfgoed Vlaamse Ardennen
> Deelwerking van VARIANT, Cultuurregio Vlaamse Ardennen
Lien Urmel
Zuidlaan 36
9630 Zwalm
lien.urmel@erfgoedvlaamseardennen.be
0492 59 58 73
 

Afbeeldingen

  • Persfoto

  • Logo Erfgoed Vlaamse Ardennen

  • Logo Erfgoedcel Leie Schelde

  • Logo's gemeenten Erfgoed Vlaamse Ardennen

  • Logo's Erfgoedcel Leie Schelde en gemeenten

  • Banner subsidies PDPO (Vlaanderen en Oost-Vlaanderen)

  • Logobanner alle logo's samen

Persfoto_16juli_Beleeferfgoed.jpg
Logo Erfgoed Vlaamse Ardennen.JPG
Logo Erfgoedcel LeieSchelde.jpg
Logobanner PDPO subsidies.png
Logobanner Erfgoedcel Leie Schelde.jpg
Logobanner Erfgoed Vlaamse Ardennen.png

April 2019: Organisatoren van erfgoeddag komen bij elkaar in Brouwerij Liefmans om promotie te maken voor erfgoeddag 2019 in het teken van vakmanschap.

- Persbericht

- Persfoto

- Banner met logo's gemeenten aangesloten bij EVA

September 2018: Oproep naar vrijwilligers voor de inventarisatie van religieus erfgoed in de kerken van Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Kruishoutem en Zingem.

- Persbericht

31 mei 2018: Voorstelling Erfgoedbank: Persvoorstelling en Algemene vergadering in Domein De Ghellinck

Download hieronder foto's, persbericht en logobanner:

bottom of page